Rima Werner su broliu Jonu, verslo konsultantu, siūlo naują kavinės Vajo patiekalą - itališką pinsą
Šių metų pradžioje Druskonyje pasakojome apie Wernerių šeimą, persikėlusią iš Vokietijos į mūsų kraštą dėl gamtos ir ramybės. Būtent vokietis Stephan pirmasis Wernerių šeimoje parodė iniciatyvą persikraustyti iš savo šalies į žmonos Rimos gimtinę ir įsikurti jos gimtuosiuose Miciūnuose. Vyro apsisprendimas nusipirkti sodybą ir joje įsikurti lietuvės nenustebino, nes Stephan visuomet stengėsi būti arčiau gamtos, dviračiu numinti ilgus atstumus, miške užsibūti. Tad po 16-os metų Vokietijoje Rima su šeima, vyru Stephanu ir dviem sūnumis Jonu ir Valentinu, sugrįžo į Miciūnus. Šeimą tebeišlaiko Stephan, dirbantis informacijų technologijų programuotoju su didelėmis Vokietijos firmomis tiek nuotoliniu būdu, tiek išvykdamas į darbo vietą. Sūnus Jonas mokosi VESK vietiniame skyriuje, o jaunėlis Valentinas Ryto gimnazijoje.
Praėjusių metų lapkritį Rima Werner apsisprendė Druskininkuose, šv. Jokūbo g.10, išsinuomoti kavinės patalpas. Ją pavadino simboliškai Vajo pagal pirmąsias Wernerių sūnų Valentino ir Jono vardų raides. Iš gatvės užeiti vilioja jauki katino reklama tai šeimos, ypač Rimos, numylėtinio vardu Pilkis Didysis nuotraukos.
Praėjusią savaitę Druskonis darsyk apsilankė kavinėje Vajo, juolab knietėjo įsitikinti, kaip sekasi verslas, kurio pasiūla mūsų kurorte yra nemaža. Pravėrus duris, iškart krito į akis interjero pasikeitimai ant sienos pakabintas naujas tapybos paveikslas su Druskininkų kraštovaizdžiu. Jo autorė žinoma dailininkė Elena Griščenko. Šalia tebekabo kito Wernerių kaimyno Miciūnuose, dailininko Alfredo Jurevičiaus įspūdinga tapyba. Prie baro iš tolo šviečia gerokai pagausėjęs meniu, kuriame - bandelės ir pyragai, gaminami pačios nuomininkės rankomis iš natūralių produktų. Užsiauginom didelį būrį nuolatinių klientų, kurie pamėgo šviežiai ką tik pagamintus pyragus šokoladinį su vyšniomis, sūrio kelių rūšių ( su miško mėlynėmis, vyšniomis, mandarinais, be uogų), kelių receptų rabarbarų, bandeles su varške, keksus su obuoliais, - vardija Rima, pridurdama, jog daug kepinių nepasiekia vitrinos, nes užsakomi iš anksto. Dėl išaugusios paklausos kavinė pradėjo dirbti ir antradieniais, nors užsakymus tenka atlikti ir poilsio dienomis, tarkim, pirmadienio ankstų rytą teko iškepti 50 užsakytų bandelių. Kavinės šeimininkė Rima ketino atsipūsti po žmonių antplūdžio kurorto šventės metu, tačiau nepavyko, nes lankytojas sekė vienas paskui kitą. Su Druskoniu taip pat pabendravo protarpiais, nes klientai nuolatos varstė kavinės Vajo duris. Jie dėkojo už nepersaldintą kepinių skonį, betarpišką bendravimą, skanią kavą iš garsiųjų skrudintų Kelno pupelių. Pažadėjo, kad internete paliks gerus atsiliepimus. Rima nė karto nepasigailėjo, kad išsinuomojo kavinės mieste patalpas ir viena atsakinga už pastarąjį verslą, nors kartais nusiplūkia tiek, jog parvykusi į namus iškart eina miegoti. Tiesa, pastaruoju metu sulaukė pagalbos verslo konsultanto brolio Jono, kuris konsultuoja gaminant naują kavinės Vajo patiekalą, ko gero, vienintelį Druskininkuose,- itališką pinsą. Tai mėgstamas sūnaus Valentino valgis, - sako R.Werner. - Mano vyro Stephano svainis italas Orlando išdavė daug pinsos gaminimo proceso paslapčių. Seno itališko patiekalo pinsos, tolimos picos giminaitės, tešla gaminama iš kelių rūšių miltų mišinio bei itališko raugo. Ilgai užtrukau, kol gavau jo gamybai reikalingus ingredientus.
Nuodėmė būtų darbu skųstis, nors didelių turtų neužsidirbsiu, - sako 45-erių metų Rima, kuriai bandelių ir pyragų kepimas bei patiekalų gaminimas teikia džiaugsmo, kaip ir bendravimas su kavinės svečiais.